20 Aralık 2012 Perşembe

Sarıkamış



Buradan o dağlara baktığımızda, üzerine kar düşmüş çalılıklar görürüdük. O çalılıkların, kurda kuşa yem olmuş askerlerimizin kemikleri olduğunu oraya gidince anladık.

Aralık ayı için kitap tavsiyesi sırası kulup üyelerimizden birine geldiğinde o da tarihimizin en acıklı hikayelerinden Sarıkamış faciasının, o harekatta görev almışYarbay  Köprülülü Şerif İlden'in kaleminden faciayı tüm yönleri ile kendi gözünden kaleme aldığı 'Sarıkamış' kitabını önerdi. Bilindiği gibi Sarıkamış faciası 16 Aralık 1914 de olmuştu. Aralık ayında hem bu güzel kitabı okurken hem de o dönemi bir daha gözlerimizn önüne getirip tartışma imkanı bulduk.

Enver Paşa,  harekatın yapılmaması için yapılan tüm uyarılara kulak tkamış ve onun  hırsı ile tek kurşun bile atamadan 100.000 askerimiz büyük can vermişti.

Alıntı
'Sözün kısası Enver dar görüşlü bir inatçı, Hafız Hakkı geniş düşünceli bir ilgisizdi. Bu özelliklerin her ikiside devlet işlerinde beyinsel bir eksiklik, birer hastalık değil midir? İşte 1914' te orduların alın yazısı bir şanssızlık sonucu şu iki hastanın eline kalmıştı.'

' Yönetim ve komutanın her ikisini de gereği gibi başa çıkabilmek için şunu anladım ki birliklerde beş on yıl ciddi, fiili hizmet gerek. Oysa ki 1914 yılında bizlerin fiili hizmetleri toplam olarak iki üç yılı geçmemişti'


 Bu kitapla birlikte okunması tavsiye edilen diger kitaplar;

Enver Pasa ve Sarikamis Harekati; Ziya Nur Aksun


Hiç yorum yok: