20 Aralık 2012 Perşembe

Drina Köprüsü


Drina köprüsünü tavsiye ederken, en büyük etken anneannemin kitabın konusunun geçtiği Vişegrad' dan Balkan Muharebesi sırasında göç etmiş olmasıydı. Dolayısıyla bu kitabın benim için çok özel bir yeri var.
Ivo Andriç Sırbistan ile Bosna Hersek arasındaki  Vişegrad kasabasında bulunan Drina nehri üzerindeki Drina Köprüsü nün 1577 de yapılışından 1.Dünya savaşına kadar Balkanlarda yaşanan olayları, o bölge halkının hayatına etkisini son derece etkileyici bir dille anlatıyor. O derece etkili ki Ivo Andriç bu eseri ile 1961 Nobel Edebiyat Ödülünü kazanmış.
Vişegrad Sırbistan ile Bosna Hersek arasında ufak bir kasaba. Ama Osmanlı için önemi çok büyük. Doğu ile batıyı birleştiren Drina Irmağının kıyısında, dolayısıyla köprü Doğu Batı arasında ticareti sağlarken, bir çok olaya, savaşa tanıklık etmiş. Kitabın baş kahramanı da dolayısıyla bu güzel ve sağlam köprü. O bölgede her şey 350 yıllık zaman içinde değişiyor, gelip gidiyor. değişmeyen ve sağlamlığını günümüze dek koruyan Drina Köprüsü.
350 yıllık bir tarihi anlatırken, kullanım dilini ustaca secerek o bölgeye ait hikayelere, efsanelere, geleneklere yer vererek akıcı ve etkili bir uslup kullanmış.
Klüp olarak bu kitabı okurken hepimizin ortak görüşü bu idi. hem olayların sıralanış biçi, hemde etkili anlatım kitabı kısa sürede okuyup, üzerinde bolca düşünme şansı verdi Özellikle bazı bölümler, diri diri yağlı kazığa geçirme hikayesi, Osmanlı sarayında eğitim görmek üzere toplanan sırp çocukların ve onları saklamak için çaba gösteren annelerinin hikayesi, 1803 deki Sırp ayaklanması sırasında Yesiley adlı dervişle Mile adlı Köylünün başlarının kesilmesi, bölgedeki Müslüman  ve Ortodoks cemaat liderleri Molla İbrahim ile Rahip Nikola'nın ilişkileri,  Fedun adlı Galiçyalı Rus askerin haydut Yakov Çakırliya'nın Sırp sınırına geçişini engellemek için Kapiya'da nöbet tutarken köprü üzerinden geçen güzel bir genç kıza aşık olması bu esnada Çakırliya'nın geçişini gözden kaçırması netyicesinde sorgulaması ve intihar etmesi...hepimiz derinden sarsan hikayelerden sadece bir kaçı oldu.

İvo Andriç'in diğer kitapları
Travnik Günlüğü
Ömer Paşa

Hiç yorum yok: