13 Aralık 2012 Perşembe

Hangi Kitaplari Okuduk?





        

Mustafa Kemal Buyuk Harbe girmek aleyhinde idi; Kafa ve Sanat adami oldugu icin!
Mustafa Kemal Kurtulus Harbini birakma fikinde asla bulunmadi; Vatan adami oldugu icin!

Iste size butun Kitabin ozu; Ilim ve Vatan adami olunuz. Hic biri yalniz basina, ne sizi, ne de milletini kurtarabilir.

Yazarin diger kitaplari:
Ataturkculuk Nedir
Cankaya,
Mustafa Kemal'in Mutareke Defteri

Bu kitapla birlikte okunabilecek  kitaplar;

Cemal Pasa ve Ermeni Gocmenler ; Prof.Dr. Hikmet Ozdemir
Uc Jonturk'un Olumu:Talat-Cemal-Enver; Prof. Dr. Hikmet Ozdemir
Feroz Ahmed; İttihat ve Terakki


Bilinenden Kurtulmak; J.Krishnamurti



Limon Agaci; Sandy Tolan





Drina Koprusu; Ivo Andric


Drina köprüsünü tavsiye ederken, en büyük etken anneannemin kitabın konusunun geçtiği Vişegrad' dan Balkan Muharebesi sırasınbda göç etmiş olmasıydı.Dolayısıyla bu kitabın benim için çok özel bir yeri var. 
Ivo Andriç Sırbistan ile Bosna Hersek arasındaki  Vişegrad kasabasında bulunan Drina nehri üzerindeki Drina köprüsünün 1577 de yapılışından 1.Dünya savaşına kadar Balkanlarda yaşanan olayları, o bölge halkının hayatına etkisini son derece etkileyici bir dille anlatıyor. O derece etkili ki Ivo Andriç bu eseri ıie 1961 Nobel Edebiyat Ödülünü kazanmış. 
Vişegrad Sırbistan ile Bosna Hersek arasında ufak bir kasaba. Ama Osmanlı için önemi çok büyük. Doğu ile batıyı birleştiren Drina Irmağının kıyısında, dolayısıyla köprü Doğu Batı arasında ticareti sağlarken, bir çok olaya, savaşa tanıklık etmiş. Kitabın baş kahramanı da dolayısıyla bu güzel ve sağlam köprü. O bölgede her şey 350 yıllık zaman içinde değişiyor, gelip gidiyor. değişmeyen ve sağlamlığını günümüze dek koruyan Drina Köprüsü.
350 yıllık bir tarihi anlatırken, kullanım dilini ustaca secerek o bölgeye ait hikayelere, efsanelere, geleneklere yer vererek akıcı ve etkili bir uslup kullanmış.
Klüp olarak bu kitabı okurken hepimizin ortak görüşü bu idi. hem olayların sıralanış biçi, hemde etkili anlatım kitabı kısa sürede okuyup, üzerinde bolca düşünme şansı verdi Özellikle bazı bölümler, diri diri yağlı kazığa geçirme hikayesi, Osmanlı sarayında eğitim görmek üzere toplanan sırp çocukların ve onları saklamak için çaba gösteren annelerinin hikayesi, 1803 deki Sırp ayaklanması sırasında Yesiley adlı dervişle Mile adlı Köylünün başlarının kesilmesi, bölgedeki Müslüman  ve Ortodoks cemaat liderleri Molla İbrahim ile Rahip Nikola'nın ilişkileri,  Fedun adlı Galiçyalı Rus askerin haydut Yakov Çakırliya'nın Sırp sınırına geçişini engellemek için Kapiya'da nöbet tutarken köprü üzerinden geçen güzel bir genç kıza aşık olması bu esnada Çakırliya'nın geçişini gözden kaçırması netyicesinde sorgulaması ve intihar etmesi...hepimiz derinden sarsan hikayelerden sadece bir kaçı oldu.

İvo Andriç'in diğer kitapları
Travnik Günlüğü
Ömer Paşa


Suskunlar; Ihsan Oktay Anar




Bir Turk Ailesinin Oykusu; Irfan Orga





Iklimler; Andre Maurois

Esir Sehrin Insanlari; Kemal Tahir

Istanbul'un isgal yillarini anlatan en guzel kitaplardan biri.


Bu kitapla birlikte okunabilecek kitaplar;(istanbul'un isgal donemi ile ilgili)

Yarali Payitaht Istanbul'un Isgali; Mumin Yildiztas
Isgal Altinda Istanbul; Bilge Criss
Sadom ve Gamore; Ykup Kadri Karaosmanoglu

Esir Sehrin Mahpusu; Kemal Tahir


Bu kitapla birlikte okunabilecek kitaplar;

Ayla Puskullu, Ibrahim Pasa Sarayi


Yaz Ortasinda Olum;Yukio Misima

Yazar hakkinda bilgi;
Yukio Misima,Nobel adayları arasında adı sık geçen Japon yazardir. Japon edebiyatının dunyada en tanınmıs yazarı ,bir deha..
Aşırı milliyetçilikle suçlanmıs yeterince anlaşılamamış bir yazardır..2.dunya savasında Japonya'nın yasadıgı dramatik yıkım sırasında yitip giden bir kuşagın haykıran sesidir.Japon savaşçı sınıfının Hiçlik e dayalı felsefesini yazarlığı ile çok başarılı birleştirir. 25 Kasım 1970 de canlı yayın yapan kameralar karşısında karnını deşerek intihar eder..

Yazarin Diger Kitaplari;
Bir Maskenin Itiraflari
Bahar Karlari/ Bereket Denizi 1
Kacak Atlar/ Bereket Denizi 2
Safak Tapinagi/ Bereket Denizi 3
Melegin Curuyusu/ Bereket Denizi 4


Sarikamis; Koprululu Serif (Ilden)


Buradan o dağlara baktığımızda, üzerine kar düşmüş çalılıklar görürüdük. O çalılıkların, kurda kuşa yem olmuş askerlerimizin kemikleri olduğunu oraya gidince anladık.
Aralık ayı için kitap tavsiyesi sırası kulup üyelerimizden birine geldiğinde o da tarihimizin en acıklı hikayelerinden Sarıkamış faciasının, o harekatta görev almışYarbay  Köprülülü Şerif İlden'in kaleminden faciayı tüm yönleri ile kendi gözünden kaleme aldığı 'Sarıkamış' kitabını önerdi. Bilindiği gibi Sarıkamış faciası 16 Aralık 1914 de olmuştu. Aralık ayında hem bu güzel kitabı okurken hem de o dönemi bir daha gözlerimizn önüne getirip tartışma imkanı bulduk.
Enver Paşa,  harekatın yapılmaması için yapılan tüm uyarılara kulak tkamış ve onun  hırsı ile tek kurşun bile atamadan 100.000 askerimiz büyük can vermişti.

Alıntı  
'Sözün kısası Enver dar görüşlü bir inatçı, Hafız Hakkı geniş düşünceli bir ilgisizdi. Bu özelliklerin her ikiside devlet işlerinde beyinsel bir eksiklik, birer hastalık değilmidir? İşte 1914'te orduların alınyazısı bir şanssızlık sonucu şu iki hastanın eline kalmıştı.'
' Yönetim ve komutanın her ikisini de gereği gibi başa çıkabilmek için şunu anladım ki birliklerde beş on yıl ciddi, fiili hizmet gerek. Oysa ki 1914 yılında bizlerin fiili hizmetleri toplam olarak iki üç yılı geçmemişti'


 Bu kitapla birlikte okunması tavsiye edilen diger kitaplar;

Enver Pasa ve Sarikamis Harekati; Ziya Nur Aksun


Saraydan Surgune; Kenize Mourad

Yazar hakkinda bilgi
Kenize Murad 2. Dunya savasi baslarinda Paris' de dogdu. Annesi V. Murad'in torunu Selma Sultan'dir. Babasi ise Badalpur Racasi idi. Iki yasinda annesinin vefati ile Paris'te buyudu. 15 yil bazi Fransiz dergilerinin Ortadogu muhabirligini yapti.Saraydan Surgune kitabi Fransa'da milyonlar satti. Yirmiye yakin ulkede basildi.

Diger Kitaplari
Badalpur Bahceleri

Kitap hakkinda bilgi
Kenize Murad
Kenize Murad, Osmanli Hanedanin surgune gonderilmesi ile hayati tamamen degisen annesi Selma Sultanin dramatik hayatini anlatiyor.

Bu kitapla birlikte okunabilecek diger kitaplar tavsiyeleri;

Neslisah; Murat Bardakci
Son Osmanlilar; Murat Bardakci
Sahbaba; Murat Bardakci






Kis Gunlugu; Paul Auster








Elif; Paulo Coelho



Paristeki Es, Paula McLain






Yedinci Gun; Ihsan Oktay Anar



Deniz Feneri; Virginia Wolf





Hiç yorum yok: