15 Aralık 2012 Cumartesi

Kitap Kulübü Menüsü

Kitap Kulübu üyeleri bir araya geldiğimizde ayın kitabını tartışırken ev sahibemizin hazırladığı nefis lezzetleri de tatma imkanı buluyoruz. En beğenilen tatların tariflerini buradan sizlerle paylaşmayı istiyorum.

Gecen toplantimizda bir uyemiz shane bir tavuk yemegi yapti. Aslinda ilk yedigimizde sanki tavuk degilde kuzu tandirmis gibi geldi. O yuzden adini Tavuk Tandir olarak degistirdik.

TAVUK TANDIR

Malzemeler

10-12 parca kemiksiz tavuk kalca (derisiz)
1 yumruk buyuklugunde ay dogranmis kuru sogan
1/2 cay bardagi sivi yag
1 cay bardagi soya
Sogani kucuk dograyip elinizle cok az tuz ile iyice minciklayin Daha sonra tavuklarin ustune sogani  yag ve soyayi ilave ederek iyice terbiye etmek icin 1 gun bekletin. )Ertesi gun 2 tatli kasigi bal 1 tatli kasigi toz zencefil ilave ederek hepsini yine karistirin.
Yayvan tencereye tavuklari  sosuyla beraber dizin ve uzun sure kisik ateste pisirin. ( Yaklasik 6 saat)
Tavuklar pistikten sonrada,hala tencerede kendi suyuda kalmissa, tavuklari , delikli kepce ile bir cukur  tabaga alin, (Tavuklar cok az sulu olmali)
Servis yapmadan once bol taze sogan ve derotunu ustune koyup, karistirin  ve servis edin.

Afiyet Olsun.

Kulüp toplantıları genelde sabah saatlerinde oluyor.Dolayısıyla, kahvaltı yapmadan toplantılara geldiğimiz için,  ikram edeceğimiz menülerin  sabah saatlerine uygun olmasına dikkat ediyoruz.  
 Çok beğenerek yediğimiz tuzlu muffin de bunlardan biri. Hem yemesi hemde pişirmesi son derece pratik.

TUZLU MUFFİN

Malzemeler 
3 yumurta
3 su bardağı un
2/3 su bardağı zeytinyağı
1 su bardağı yoğurt
biraz tuz
1 paket kabartma tozu
1/2 bardak su
1 su bardağı beyaz peynir
1 su bardağı çekirdekleri çıkartılmış doğranmış siyah zeytin
üstüne çörek otu, susam
Arzu edilirse malzemelere yarım demet dere otuda eklenebilir. Bu tarife çok yakışıyor.

Yumurta iyice çırpılır. Daha sonra sıvı malzemeler, zeytinyağı, su, yoğurt eklenerek biraz daha çırpılır. Elenmiş un ve en son kabartma tozu  eklenerek biraz daha çırpılarak en son beyaz peynişr, zeytin ve istenirse dereotuda eklenip karıştırılarak muffin kaplarına yarım şekilde boşaltılır (hamurun pişerken kabaracağı göz önüne alınmalı).Hamur çok katı olmamalı. Üstüne çörekotu ve susam dökülerek 160 derecede pişirilir. İstenirse muffin kağıtları yerine cam bir tepsidede dibi yağlanarak pişirilir.Her ikiside son derece lezzetli oluyor.
Afiyet olsun...


 YILBAŞI KURABİYESİ

Yilbaşı yaklasiyor. Sizler icin şahane bir yılbaşı kurabiyesi paylaşmak istiyorum. Bu kurabiye için kalıplara ihtiyacınız olacak. İsterseniz üzerini şeker hamuru ile süsleyebilirsiniz , eminim harika bir yılbaşı hediyesi olacaktır. 

Malzemeler (Isterseniz yarim olcek de kullanabilirsiniz)

500 gr un
200 gr pudra sekeri
2 yumurta sarisi
350 gr margarin (oda sicakliginda)
1\2 cay kasigi tarcin veya zencefil)
yarim paket vanilya tozu

Bütün malzemeleri mümkünse bir tartı kullanarak bir kaba koyun. Elinizle hamur haline getirdikten sonra yarim cm kalınlığında açın. Kurabiye kalıplari ile keserek 180 derecede çok hafifi pembeleşinceye kadar pişirin. 
Eğer şeker hamuru kullanacaksanız, şeker hamurunu nişasta ile yine yarim cm kalınlığında açıp kurabiyede kullandığınız aynı kalıbı kullanarak kesin. Altıni hafif ıslatarak kurabiyeye yapıştırın.

 Güzel bir kitap, kahve ve yanına mis gibi kurabiye...bu üçlü kış günleri için vazgeçilmez....








Maş Fasülyeli Salata

Malzemeler
Eşit miktarda olmak üzere;
Dermason fasülye
Maş fasülye
Siyah benekli fasulye
Yeşil mercimek
Kırmızı lahana(jülyen kesilmiş)

Sos Icin
Limon suyu
Zeytinyağı
Nar ekşisi
Tuz
Karabiber
  
                                        



ISPANAKLI KİŞ (QUICHE) TARİFİ:

Malzemeler;
250 gr Un
150 gr Tereyağ
50 gr Su
5 gr Tuz
3 adet Yumurta sarısı

Sosu icin
250 gr Krema
3 Yumurta Sarısı
3 gr Tuz
Karabiber, pul biber

İç Malzemeler
Toplam 300 gr haşlanmış ve ince kesilmiş kabak, ıspanak ve havucu soğan ile kavurun. Üzerine serpmek için 40 gr. rendelenmiş kaşar hazırlayın.

 Yapılışı
Un ve tereyağını bir kapta karıştırın. Ayrı bir kapta su, yumurta sarısı, ve tuzu karıştırın ve unlu karışımama ekleyerek yoğurun. Streç filmle orterek buzdolabinda 15-20 dakika dinlendirin

Dolapta dinlenen hamuru unlayarak ( oklava ile) yuvarlak açın. 24 cm çapındaki Kiş kalıbına kenarları biraz (yarim cm kadar) yüksek gelecek şekilde yerleştirin ve bu kalıbı 15-20 dakika dipfrizde bekletin. Üzerini alüminyum folyo ile kaplayıp, nohut veya fasulye ile doldurarak önceden ısıtılmış 175 derece  fırında 30-40 dakika pişirin. Kenarları kızarınca nohutu ve folyoyu alın ve ortasınınn kızarmasını bekleyin.

Bu arada ic malzemeyi hazirlayin. Yumurtalari çırpın, krema, baharat ve tuz ekleyin. En son yağda kavrulmuş soğan, kabak, havuç ve ıspanak karışımını ekleyin.

Hamur tamamen pişince fırından alıp iç malzemesini koyun. Rendelenmiş kaşarı üzerine serpin. 175 derecede üzeri kızarıncaya kadar tekrar pişirin.

                                        





ZEYTINLI KEK




Malzeme
3 yumurta
1 su bardağı süt
1/2 su bardağı zeytinyağı
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı çekirdekleri çıkartılmış ve doğranmış siyah zeytinyakışıyor)
dereotu
nane
kırmızı pulbiber
üzerine susam ve çörekotu
aldığı kadar un

Yapılışı: 
Önce yumurta sıvı malzemelerle çırpın. Diğer malzemeler eklenerek ve kontrollü olarak un eklenerek kek kıvamında (çok koyu bir hamur olmasın) hazırlayin. Üzerine bolca susam ve çörekotu serpebilirsiniz.
Yağlanmış kalıba dökün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin.

ELMALI KURABIYE
Bu tarifi yillardir yaparim ve herkes severek yer. Gonul Candas'in bereketli olsun kitabindan bir tarif (mutfaktaki basucu kitabim!)



Malzeme
3 su bardagi un
1 paket margarin (250gr)
1 corba kasigi yogurt
a kahve kasigi kabartma tozu
Limon kabugu rendesi
1 kahve fincani pudra sekeri
Yarim paket vanilya

Ic Malzeme
3 elma
1 cay bardagi seker
1 tatli kasigi tarcin
1 avuc ceviz ici

Yapilisi
Elmalari soyup rendeleyin. Seker koyarak hafif ateste pisirin. Soguyunca ceviz ici ekleyin.
Unu eleyin. Yag, yogurt, pudra sekeri ve diger malzemeleri ekleyip yogurun. 
Buyukce ceviz buyuklugunde parcalar alip acarak icine elmali malzemeyi koyun ve ay seklinde vererek tepsiye dizin.
180  derecede hafif pembelesinceye kadar pisirin. Firinda cikarinca uzerine pudra sekeri eleyin.

BUGDAY SALATASI


Malzeme
125 gr bugday
1 tatli kasigi bal
2 corba kasigi balzamik sirke
3 corba kasigi zeytinyagi
1/4 er kirmizi, sari ve yesil dolmalik biber (kup seklinde dogranmis)
3 dal maydonoz
3 dal nane
biraz ceviz ici

Yapilisi
Bugdayi 10 dakika kaynatin. Ocaktan alip sogumasini bekleyin. baska bir kasede sivi malzemelri karistirin. Bugdaya diger malzemeleri ekleyip, sivi malzemeleri de ekleyin. Ustune istenirse kup seklinde kesilmis peynirde koyulabilir.


4 yorum:

Unknown dedi ki...

ilk fırsatta deneyeceğim

Canan S. dedi ki...

Kitap seçimlerinizin yanısıra menüleriniz de çok lezzetli:)

Canan S. dedi ki...

Blogunuzu çok beğendim,tebrikler...

Canan S. dedi ki...

Blogunuzu çok beğendim,tebrikler...