14 Aralık 2012 Cuma

Kitap Kulübünü Nasıl Oluşturduk ve İşleyişi

Yaklaşık iki sene önce bir arkadaşımın daveti ile daha once olusturduklari Kitap Klubune dahil oldum. 7 , 8 kisilik kitap okumaya gonul vermis bir grup her ay toplanip daha once belirledikleri kitabi tartisiyorlardi. Ben Klube katildigimda henuz 3. toplantidaydilar. Ilk toplantimdan sonra artik bende klubun bir parcasi olmaya karar verdim. Benimle birlikte klube bir kisi daha katildi. Sonraki bir kac toplantida ayrilanlar girenler derken klubu 6 kiside sabitledik. Bir senden fazla bir suredir ayni grup toplaniyoruz.

Her ayin belli bir günü bir kitap kulübü üyesinin evinde toplaniyoruz. Havalar güzelse, veya kitabın konusuna uygun bir mekanda bulusalim demişsek dışarıda bir mekanda da toplanabiliyoruz. Mesela bir toplantimizi Hidiv kasrinin bahcesinde yapmistik. Lale mevsimiydi, hava çok guzeldi. Rengarenk lalalerin arasinda Hidiv Kasrının bahçesinde oturup bir  şeyler içerken kitabimizida tartıştık. Yine geçen sonbaharda Malta köşkündeki  toplantımızda çok keyifli geçmişti.

Toplanma saatimiz 11 gibi oluyor. Kitabın yoğunluğu veya sohbetin koyuluğuna göre 3 gibi bitiyor.
Eylül ayında toplanmaya başlıyoruz. Haziran ayına kadar hiç sektirmeden buluşuyoruz. Yaz doneminde tatile giriyoruz. Ama tatil içinde bir kitap veya kitaplar belirleyip okuyor sonraki Eylul  buluşmamızıa kadar bu kitabi okuyoruz.

Her Eylül ayinda bir liste hazırlayıp hangi ay kimin kitap tavsiyesinde bulunacağını belirliyoruz Sıra kime geldiyse 3 veya 4 kitap tavsiyesi ile toplantıya geliyor. Kitap tavsiyesi başlı başına bir yükümlülük. Doğru kitaplari bulmak, yazarlari ve konusu hakkinda bilgi sahibi olmak gerekiyor.  Seçilen kitaplar hakkinda kısaca bilgi verildikten sonra oy birliği ile bir sonraki toplantıya kadar okunması gereken kitap belirlenmiş oluyor. Bir aylık dönemde seçtiğimiz kitabı okurken, yazarın diğer kitaplarınada göz atilabiliyor veya kitabın konusu ile alakali diğer kitaplara ilgi duyulursa okunabiliyor. Açıkçası çoğunlukla bir kaç kitap okunarak toplantıya geliniyor.

Klubumuz uyeleri arasinda cok sicak bir yakinlik kuruldu. Kitap klubunun otesinde bir sosyal toplanti niteligini tasiyor. Sosyal. kulturel bazen ozel sohbetlerimizde oluyor ve hepimiz cok onemli bir neden olmadikca toplantilarimizi kacirmiyoruz. Eger Klup uylerinin evlerinde toplandiysak harika lezzetler ile de tanisma imkanimiz oluyor.

Hiç yorum yok: