20 Şubat 2013 Çarşamba

Topkapı Sarayı Müzesi-Çin Hazineleri Sergisi

Topkapı Sarayı Has Ahırlar Sergi Salonunda açılan Çin Hazineleri sergisi yarın bitiyor. Eğer hala gitmediyseniz acele edin.


2012 Türkiye'de Çin Kültür Yılı' olarak kutlanıyor. Bu etkinlik kapsamında  Çin'in Yeraltı Ordusu'ndan (Terra Cotta) örneklerle, Yasak Şehir Müzesi'nde korunan imparatorluk ailesine ait özel koleksiyonun önemli parçalarından oluşan sergi Topkapı Sarayı Müzesi'nde sergileniyor. Kasım ayından beri açık olan sergide
 Çinliler Türkiye'ye birçok ayrıcalık tanıdı. Çin dışına çıkarılmayan ve UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesine alınan "Terra Cotta Atı" ve birden fazla Terra Cotta askeri karma bir sergiye ilk defa dışarıda sergilenmiş oldu.

Not: Sergiye giriş 25 TL 


Dosya:Terrakottaarmén.jpg   

Terra Cotta Askerleri,

İlk Çin imparatoru Qin Shihung’un mezarında bulunan Terra Cotta askerleri, 1974’te bir çiftçi tarafından tesadüfen bulundu. İmparatorun mezarını koruduğuna inanılan binlerce toprak asker, normal insan ebatlarında ve her biri dönemin askeri nizamına göre dizilmiş şekilde yer alıyor. Boyları 183-195 santimetre arasında değişen bu heykel askerlerin ağrlıkları 100 ila 300 kg arasında değişmekte ve  her birinin yüz ifadesi birbirinden farklıdır.. Kazı alanında çoğu hala toprak altında 8 bin asker, 520 atıyla birlikte 130 savaş arabası, 150 süvari atı bulunduğu tahmin ediliyor.


2 yorum:

Adsız dedi ki...

Gerçekten eşsiz bir sergi

Unknown dedi ki...

Çin' e gitmeye gerek yok.