10 Nisan 2014 Perşembe

Mart 2014 Ayı Menüsü

Erndiz Atasü'nün Dağın Öteki Yüzü Kitabını tartışmak üzere İdil Hanım'ın evinde bir araya geldik. Her zaman olduğu gibi İdil hanım bizi tüm zerafeti ve güleryüzü ile karşıladı. Hazırladığı sofra  bir süre kitaptan uzaklaşmamıza sebep oldu.

Fasülye salatası, Karides salatası, Ispanaklı Kiş, tadı ile olduğu kadar görüntüsü ile de büyük beğeni alan börek, peynir tabağı (özellikle fıstıklı peynir; Günaydın'ın şarküteri bölümünden almış), bademli likör sonrası kahve ile ikram ettiği Bademli Tiramisu .... her biri birbirinden lezzetliydi.



Sizler için 2 farklı tarifi burada paylaşmak istiyorum.

Bir İdil hanım klasiği Ispanaklı Kiş ve tadına doyulmaz farklı bir Tiramisu





Quiche


Malzemeler:

250 gr. un
150 gr. tereyağ
50 gr. su
5 gr. tuz
3 adet yumurta sarısı

Sosu icin:

250 gr. krema
3 yumurta sarisi
3 gr. tuz
karabiber, pul biber

İc malzemesi icin:

 Toplam 300 gr. haşlanmış ve ince kesilmiş kabak, ıspanak ve havucu soğan ile kavurun.
 Üzerine serpmek için 40 gr. rendelenmiş kaşar hazırlayın

Yapilisi:

Un ve tereyağını bir kapta karıştırın. Ayrı bir kapta su, yumurta sarısı ve tuzu karıştırın ve unlu karışıma ekleyerek yoğurun. Streç filmle örterek buzdolabında 15-20 dakika dinlendirin.
Dolapta dinlenen hamuru unlayarak (oklava ile) yuvarlak acin. 24 cm. capindaki quiche kalıbına kenarları biraz (yarim cm kadar) yüksek gelecek şekilde yerleştirin ve bu kalıbı 15-20 dakika dipfrizde bekletin. Üzerini aluminyum folyo ile kaplayıp, nohut veya fasulye ile doldurarak onceden isitilmis 175 derece fırında 30-40 dakika pişirin. Kenarları kızarınca nohutu ve folyoyu alın, ortası da kızarsın.
Bu arada ic malzemesini hazırlayın: Yumurtaları çırpın, krema, baharat ve tuz ekleyin. En son yağda kavrulmuş soğan, kabak, havuç ve ıspanak karışımını ekleyin.
Hamur tamamen pişince fırından alıp iç malzemesini koyun ve rendelenmiş kaşarı üzerine serpin. 175 derecede, üzeri kızarıncaya kadar tekrar pişirin.


TIRAMISU

Lady Finger bisküvisi için:
3 yumurta sarısı ve 25 gr toz şeker, mikserle karıştırılır.
3 yumurta akı ile 50 gr toz şeker, ayrı bir kapta telle karıştırılır, yukarıdaki karışıma eklenir, telle karıştırılır ve 65 gr un eklenir. Bu hamur, bir torbaya doldurularak şeritler halinde yanmaz kağıda yerleştirilir, üzerine pudra şekeri serpilir ve 200 dereceli fırında en çok 10 dakika pişirilir. Hazır savoyardı  biskuvi kullanılırsa buraya kadarki aşamaları atlayabilirsiniz.
Şurubu icin:
375 ml su + 12 gm Nescafe + 70 gm seker kaynatılır, soğuduktan sonra 75 ml Tia Maria, amaretto veya Badem Likoru eklenir.
Kreması için:
170 gm Labne peyniri (esasında Mascarpone peyniri), 60 gm şeker ile, telle çırpılırr. 170 gr çırpılmış
 krem şanti eklenir. 3 yumurta sarısı eklenir, iyice karıştırılır . Bir tutam vanilya eklenir.
Lady Finger biskuvileri şuruba batırılıp, kalıbın dibine yerleştirilir. Üzerine krema konur. ikinci kat ıslatılmış biskuvi ve krema konur. Buzdolabına konur. Servisten önce üzerine kakao serpilir.

Hiç yorum yok: