8 Ocak 2013 Salı

İstanbul'da Ulaşım

Havalar soğuyup, kar yağınca İstanbul'un en büyük problemi ulaşım imkansız hale geliyor. Nitekim bugün de öyle oldu ve okullar tatil edildi. Evde karın yağışını seyrederken İstanbul'un ulaşım araçları ile ilgili bir kaç kaynağa bakma ve sizlere tavsiye etme fırsatım oldu.

İlki IETT'nin 140. Yıl anısına yayınlanmış 140 fotoğraftan oluşan bir albüm niteliğinde kitap. Kitap 1871 yılında İstanbul Tophane'de toplu ulaşımın miladı sayılan atlı tramvayların hizmete giriş törenini gösteren bir fotoğrafla başlıyor. 1914 de elektrikli tramvay'a geçişten, Bahçekapı, Pera, Kadıköy, Galata köprüsündeki tramvay fotoğraflarından, 1943 de kullanılan Gazaoille marka otobüslere, vatmanlara, biletçilere kadar nostaljik fotoğraflarla uzun bir yolculuğa çıkartıyor.





Bir diğer kitap ise Muhterem Yüceyılmaz tarafından yazılan Kırmızı Tramvay.




Arka Sayfa'dan;
Bugün İstanbullu için bir avuç yolcusuyla Tünel-Meydan arası gidip gelen tramvayın ne ifade edebileceği şüphesiz tartışılabilir bir mevzudur. Üzerinde tartışılamayacak bir husus, bu tramvayın modern İstanbul'un yakın tarihini yaşamış, o günlere şahitlik etmiş olmasıdır. Şehrin yalnızca bir süsü mü Çoğumuzun hayatında hatıralara karşılık gelen bir sıcaklığı var. Kırmızı Tramvay gençlik çağlarımız, umutlarımız, arzularımız. Sadece İstanbulluların değil bütün insanımızın İstanbula ilişkin dağarcığında belli bir yeri olması bu küçük aracın yüklendiği veya bizlerin ona yüklediği büyük manalar, beklentiler yüzünden.
Şehrimiz bizim aynamızdır ve dünyanın her yerinde de hep böyle olagelmiştir. Biz neysek şehrimiz de o.
Bir şehir, anlamadan asla sevilmez.

Zikrullah Kirmizi tarafından kaleme alınan Istanbul Ulaşım Zaman Dizini Istanbul'un tarihini bir de ulaşım üzerinden okumak için ideal.

istanbul-ulasim-zaman-dizini-zikrullah-kirmizi


Ve Mehmet Mazak tarafindan derlenen Bogazici ve Kayık Kültürü kitabında ilk toplu taşıma vasıtasının Pazar kayıkları olduğu. ilk itfaiyenin ateş kayıklari oldugu anlatılırken,  iskeleleri, kayık ve kayıkçılık kültürü,  Istanbul'un günlük yaşamı gibi bir çok ayrıntıda kitapta anlatılıyor.

gemi,deniz,tekne,kayık,boğaziçi,göver çelik





2 yorum:

Adsız dedi ki...

Geçmiş beni bazen olumlu bazen olumsuz etkiler. Bu sayfadan olumlu ne yalan söyleyeyim olumlu etkilendim

Adsız dedi ki...

Refik Erdem