15 Ocak 2013 Salı

Ocak Ayı Kitap Kulübü Menüsü

Bu ay toplantımızı İdil hanımın ev sahipliğinde gerçekleştirdik. Her zamanki nezaketi ve konukseverliği ile bizi misafir etti. Bir yandan hazırladığı nefis tatları denerken bir yandan da Ahmet Hamdi Tanpınar'in Huzur kitabını tartıştık. Huzur bir bakıma güzel dostluklar, sohbet, üzerinde konuşabileceğimiz bir kitap, lezzetli tatlar değil midir?? Eğer öyleyse biz bugün çoook huzurlu bir gün geçirdik.


İdil hanım sabah saatleri olduğu için oldukça hafif ama bir o kadar da leziz ikramlar hazırlamıştı. Masada fırından yeni çıkmış simit çeşitleri , peynir tabağı, Alman keki, reçel çeşitleri( İncir reçeli harikaydi), zeytinyağlı dolma, Maş fasülyeli salata, nefis Alaçatı kurabiyeleri bizi bekliyordu.
Özellikle Salata çok rağbet gördü. Son derece hafif ve besleyici salata tarifini aşağıda bulabilirsiniz.

Maş Fasülyeli Salata
Malzemeler

Eşit miktarda olmak üzere;
Dermason fasülye
Maş fasülye
Siyah benekli fasulye
Yeşil mercimek
Kırmızı lahana(jülyen kesilmiş)

Sos Icin
Limon suyu
Zeytinyağı
Nar ekşisi
Tuz
Karabiber

Çay servisinden sonra İdil hanımın asıl suprizi sıcak şarap eşliğinde ikram ettiği Ispanaklı Kiş oldu. Hepimiz çok beğendiğimiz için sizlerle de tarifi paylaşmak istedik.


                                   



ISPANAKLI KİŞ (QUICHE) TARİFİ:

Malzemeler;
250 gr Un
150 gr Tereyağ
50 gr Su
5 gr Tuz
3 adet Yumurta sarısı

Sosu icin
250 gr Krema
3 Yumurta Sarısı
3 gr Tuz
Karabiber, pul biber

İç Malzemeler
Toplam 300 gr haşlanmış ve ince kesilmis kabak, ıspanak ve havucu soğan ile kavurun. Üzerine serpmek için 40 gr. rendelenmiş kaşar hazırlayın.

 Yapılışı
Un ve tereyağını bir kapta karıştırın. Ayrı bir kapta su, yumurta sarısı, ve tuzu karıştırın ve unlu karışımama ekleyerek yoğurun. Streç filmle örterek buzdolabında 15-20 dakika dinlendirin
Dolapta dinlenen hamuru unlayarak ( oklava ile) yuvarlak açın. 24 cm çapındaki Kiş kalıbına kenarları biraz (yarim cm kadar) yüksek gelecek şekilde yerleştirin ve bu kalıbı 15-20 dakika dipfrizde bekletin. Uzerini alüminyum folyo ile kaplayıp, nohut veya fasulye ile doldurarak önceden istilmis 175 derece  firinda 30-40 dakika pişirin. Kenarları kızarınca nohutu ve folyoyu alın ve ortasının kızarmasını bekleyin.

Bu arada iç malzemeyi hazırlayın. Yumurtaları çırpın, krema, baharat ve tuz ekleyin. En son yağda kavrulmuş soğan, kabak, havuç ve ıspanak karışımını ekleyin.

Hamur tamamen pişince firindan alip iç malzemesini koyun. Rendelenmiş kaşarı üzerine serpin. 175 derecede uzeri kızarincaya kadar tekrar pişirin.

Kiş ikramından sonra sıra tatliya geldi. Filtre kahve yanında Cheese cake muhteşemdi.





Hiç yorum yok: